Akustik Yalıtım Ürünleri Satın Alma Rehberi
03 Ekim 2022Ses Yalıtımı Nedir?
Akustik panel dediğimiz ses yalıtım malzemeleri, ses kalitesini iyileştirmek için odaların içine stratejik olarak yerleştirilebilen, yumuşak döşemeli büyük panellerdir. Bir odadaki sesin duvarlardan sekmesini ve yankıyı kontrol etmek için tasarlanmış, sesi soğuran, kumaşa sarılı levhalardır. Genellikle köpük ve kumaş kombinasyonundan yapılan akustik paneller, çeşitli şekil ve boyutlarda kesilebilir ve odanızın tasarımını tamamlayacak şekilde özelleştirilebilir. Akustik panellerin temel amacı herhangi bir ortamda oluşan sesin emilmesidir. Panellerin çoğu, ses emici malzeme (mineral yün, cam elyafı, selüloz, açık hücreli köpük veya bunların kombinasyonu) ile doldurulmuş ve kumaşla sarılmış ahşap bir çerçeve ile üretilir.
Akustik Yalıtım Nasıl Seçilir?
Mikrofonlarınızı, preamfilerinizi ve monitörlerinizi özenle seçtiniz, fakat projelerinizin sesinden hala memnun değilseniz büyük olasılıkla, kaydın en önemli yönlerinden birini gözden kaçırdınız: Odanın akustiği. Stüdyonuzdaki her ses, bir yüzeyle temas edecek, emilecek veya geri sekecektir. Erken yansımalardan bas modlarına kadar, akustik düzenleme olmaması kaydınızı gerçekten kötü bir şekilde etkileyerek sesin istediğiniz şekilde kaydedilmesini engelleyebilir. Bu nedenle, mekanınızın sesini iyileştirmenin temellerini açıklamak için bu akustik düzenleme satın alma kılavuzunu bir araya getirdik. Hiçbir oda birbirinin aynısı olmadığı için, Müzik Üssü’nü arayıp bilgi ve keşif talep edip gerekli akustik yalıtım ürünlerini seçip alabilirsiniz.
Proje Stüdyoları
Stüdyomda gerçekten akustik yalıtıma ihtiyacım var mı?
Kesinlikle! Proje stüdyonuz muhtemelen başlangıçta rahat bir dinleme ortamı olarak tasarlanmamış veya ayarlanmamıştır. Bu nedenle, uygun fiyatlı akustik yalıtım ürünlerine ihtiyaç duyacaksınız. Odanızın kendine ait bir ses düzeni olduğunu biliyor muydunuz? Ses yayılır ve bulunduğu yoldan etkilenir. Bir dizi faktöre bağlı olarak yansıtılabilir veya emilebilir. Odanızdaki gürültü, yolda ilerlerken diğer seslerle de etkileşime girerek odanın sesini daha da etkiler. Etrafta dolaşan tüm bu sesler, orijinal seste olmayan sonik anormallikler yaratır. Bir kaydı doğru bir şekilde dinlemenin veya kayıtlarda iyi ve temiz bir ses elde etmenin anahtarlarından biri, odanın sesini kontrol etmek veya tamamen ortadan kaldırmaktır. Kayıt alırken duvarlardan seken sesleri değil sadece kaynağı duymak ve kaydetmek en idealidir. Akustik yalıtım, ürettiğiniz, miks yaptığınız ve düzenlediğinizin doğru olduğundan ve içinde bulunduğunuz odadan etkilenmediğinden emin olmanın en iyi yoludur. Kayıtlarınızda canlı bir hava almak isteseniz bile, ses üzerinde kontrol sahibi olmak isteyeceksiniz. Odanızı akustik olarak düzenlemek, stüdyonuzda sesin nasıl oluştuğunu kontrol etmenizi sağlayarak müziğinizi doğru bir şekilde kaydetmenize ve izlemenize olanak tanır.
Flutter Echo
Merdiven boşluğu veya bu yere benzer yerlerde alkış yaptığınızda ortaya çıkan yankıyı hatırlıyor musunuz? Bu tiz, çınlayan sese Flutter Echo, başka bir deyişle çarpıntı yankısı denir. İki paralel yüzey, aralarındaki mesafeye göre belirli dalga biçimlerini ikiye katlaya katlaya giderek, sesi birbirleri arasında yansıttığında olan durumdur. Yankılar hızlı bir şekilde art arda meydana geldiğinden, işitilebilir etki çoğu durumda bir tür dalgalanma sesidir. Daha küçük odalarda, yankılar birbirine daha yakın olduğu için tüp benzeri, içi boş bir ses alınabilir. Dalga yankısını önlemek için bir ses emilimi (absorpsiyon) ve ses dağılımı (difüzyon) kombinasyonunda bir akustik düzenlemeye ihtiyacınız vardır.
Ses Emilimi, Ses Dağılımı ve Bas Tuzakları
Ses Emilimi (Absorption)
Akustik sünger, dalga yankısını ve vurgusunu hafifletmek için ideal bir üründür. Bunlar, müzik kaydı ve performans için tasarlanmamış odalarda en yaygın iki sorundur. Açık odada ellerinizi birbirine vurun: ortaya çıkan ses, kayıt veya miksaj için korkunçtur. Bu köpüklerle çalışmak oldukça kolaydır. Boyuta göre kesilebilir ve uygun maliyetlidir. Mikrofonlarınız tarafından alınan sesi iyileştirmeye yardımcı olacak ve size daha doğru bir izleme ortamı sağlayacaktır. Bu, kayıtlarınızın çalındıkları her yerde daha iyi ses çıkarmasını sağlar. Bir izleme ortamında, köpük, odanızın sesi olumsuz yönde değiştirmeden, kaydedilmiş eserleri sanatçının amaçladığı şekilde duymanızı sağlar.
Ses Dağılımı (Diffusion)
Difüzyon (ses dağılımı), ses dalgalarının birikmesini önler, bu nedenle bir odada çok az sayıda sıcak nokta (ses dalgalarının birikme noktası) vardır veya hiç yoktur. Bu durum alandan akustik enerjiyi kaldırmadan veya sesin frekans içeriğini değiştirmeden duran dalgaları ve Echo’ları bozar. Difüzyon küçük bir alanı büyük gibi hissettirebilir ve büyük bir alanı daha da büyük gösterebilir. Yayıcı ve emici yüzeylerin uygun miktarda oluşacak dengesi, oda boyutuna, işlevine ve istenen sonuca göre değişir.
Bas Tuzakları (Bass Traps)
Düşük frekanslı ses dalgaları, yani baslar, uzun mesafelerde kolaylıkla hareket edebilir ve güçlüdür, bu sebeple kontrol edilmesi en zor olan frekanslardır. Baslar, köşelerde toplanma eğilimindedir ve odadaki duyulur bas miktarını artırmak gibi sorunlara neden olur. Bu nedenle bas tuzakları, herhangi bir odanın sesini yumuşatmakta hayati bir önem taşır.
Ne Kadar Akustik Yalıtım Kullanılmalı?
Çoğu oda genellikle %25 ile %75 oranında ses kapsama aralığına girer. Bu sadece duvarlar ve tavanlar içindir; büyük ölçüde odanın tasarımına, oda için amacınıza ve hatta müzik veya içerik tarzınıza bağlıdır. Akustik yalıtım uzmanları tarafından yapılan araştırma sonuçları aşağıdaki şekildedir:
-
Rock, Pop, Rap, Hip-Hop, R&B, Country, Techno ve MIDI müzik için tasarlanmış kontrol odalarında genellikle %50 ile %75 kaplama alanı ve ses emilimi kullanılmalıdır.
-
Caz, Klasik, Koro, Akustik ve diğer topluluk müziği türleri için tasarlanmış kontrol odalarında genellikle %35 ile %50 kaplama alanı kullanılmalıdır. Ancak kontrol odası, ana kayıt odasından daha sessiz olmalıdır. Bu tip kontrol odalarında difüzyon (ses dağılımı) tekniği daha fazla kullanılır.
-
Canlı müzik odaları çok çeşitlidir. Bazı iyi tasarlanmış canlı müzik odaları %20 (hatta daha az) kaplama alanıyla kullanılabilir. Bu düzen, genellikle ses emilimi ve ses dağılımının dengeli bir karışımını oluşturur. En başarılı canlı odalar genellikle bir dereceye kadar değişkenliğe sahiptir.
-
İzolasyon kabinleri genellikle %75 veya daha fazla ses emilimi gerektirir.
Odanıza ne kadar akustik yalıtım yapılması gerektiği konusunda yardıma ihtiyacınız varsa, Müzik Üssü destek ekibine yazarak veya arayarak destek alabilirsiniz!
Akustik Yalıtımları Nereye Asmalısınız?
Yalıtımı nereye asacağınızı bilmek hem bir sanat hem de bir bilimdir. Yalıtımı nasıl kullanacağınız hedeflerinize, oda işlevinize ve oda tasarımına göre değişkenlik gösterecektir. Akustik yalıtım yapıştırırken size yardımcı olacak bazı ipuçlarına aşağıda yer verdik.
Miksleme Alanı
Birçok stüdyo tasarımcısı, odanın ön tarafında (duvar ve tavan), belki de mühendis kadar geriye doğru bir tür ses emilimi olması gerektiği görüşündeler. Mühendisin arkasındaki tavan, bir dağılım ve emilim kombinasyonunda bir düzene sahip olabilir. Bununla birlikte, diğer tasarımcılar, arka duvarın geniş bant genişliği emilimi ile çevrili bir difüzör dizisine sahip olması gerektiğini düşünüyor. Mühendisin sırt pozisyonundaki yan duvarlar, dönüşümlü olarak emici ve yayıcı olabilir. Bütçeniz sınırlıysa, miks alanınızın etrafındaki akustik düzen, odanın geri kalanına göre öncelikli olmalıdır. Bu size daha dar alanda ve kontrollü bir dinleme alanı sağlayacaktır.
Kayıt Alanı
Bir izolasyon kabini veya izleme alanı inşa ediyorsanız, duvarın tepesinden yaklaşık diz yüksekliğine veya altına kadar tamamen emici bir ortam hayal edin. Bu alan; Reverb, EQ ve daha fazlasını ekleyerek miksteki kaydın sonik değişkenlerini kontrol etmenizi sağlar. Ancak bu durum kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Bazı sanatçılar tamamen sessiz bir kabinde kendilerini rahatsız hissedebilmekte. Bu sebepten biraz difüzyon eklemeyi düşünebilirsiniz.
Amacınız Ses Yalıtımıysa
Bilmeniz gereken en önemli şey, akustik yalıtım köpükleri ve difüzörleri odanızı ses geçirmez bir yere dönüştürmez. Akustik yalıtımlar ortam ve yansıyan ses için etkili ürünlerdir ve odalarda daha iyi sonik sonuçlar almanıza yardımcı olur. Ancak sesi bir odanın içinde veya dışında tutmak için gerçekten yeterli ses yalıtım özelliği sağlamazlar.
İyi bir ses yalıtımının iki kritik noktası vardır: yoğunluk ve hava boşlukları. Yoğunluk, alçıpan, sunta, kontrplak, Soundboard, kauçuk bariyer ürünleri (SheetBlok gibi), kurşun ve benzeri malzemelerde görülür. Mevcut ve yeni duvar arasındaki hava boşlukları, mümkünse en az 5 santimetre genişliğinde olmalıdır. Yoğunluk ve hava boşluklarının birleşimiyle ses izolasyonu gerçekleşir; izolasyon miktar ise çoğunlukla işçiliğin kalitesine bağlıdır. Örneğin, iki kat alçıpan arasına sıkıştırılmış SheetBlok inanılmaz miktarda yoğunluk sağlar. Bu tek başına bir odayı tamamen ses geçirmez hale getirmez. Kayıt için tasarlanmış odalarda, ayrı bir zemin sistemi ve çift duvar aracılığıyla yüzer duvar sistemi kullanılır ancak maliyetinden ötürü düşük bütçeli stüdyolarda tercih edilmesi zorlaşır ancak SheetBlok sandviç metodu daha düşük bütçeli akustik düzenleme uygulamalarında tercih edilebilir.
Bu yazımızda sizlere akustik yalıtım ürünleri ve akustik düzenleme uygulamaları hakkında bilgi vermeye çalıştık. Herhangi başka bir sorunuz, merak ettiğiniz herhangi başka bir şey için Müzik Üssü canlı destek üzerinden uzman satış elemanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.