Class A ve AB’den farkı nedir ? Amfi Sınıfları Nelerdir?
21 Temmuz 2022Amfi Class Farkları ? D Class amfi teknolojisinin Class A ve AB’den farkı nedir?
Amfi sınıfı nedir? Bir amfinin gücü ve sinyali birleştirme şekli, sınıfını tanımlar. Hangi sınıfın en iyi olduğu ihtiyaçlarınıza bağlıdır:
-Class A (A sınıfı) tasarım en az verimlidir ancak en yüksek ses kalitesine sahiptir.
-Class B (B sınıfı) tasarım biraz daha verimli ancak bozulmalı bir ses üretir.
-Class AB (AB sınıfı) tasarım, güç verimliliği ve iyi ses sunar.
-Class D (D sınıfı) tasarım en yüksek verimliliğe sahiptir, ancak çok yüksek bir ses kalitesine sahip değildir.
Amfi Temelleri
Tipik olarak, bir araba amfisi, amfiye gelen 12 voltluk DC gücü alarak, AC'ye çevirerek ve bir transformatör aracılığıyla voltajı artırarak çalışır. Ardından, bu zayıf giriş sinyalinin yüksek voltajlı, yüksek akımlı bir çıkış versiyonunu oluşturmak için bu yüksek voltaj gücünü stereodan gelen ses sinyaliyle birleştirir.
Amfi sınıfı, güç ve sinyali birleştirmek için kullanılan sistemdir. Amp sınıfı, hangi tasarımın kullanıldığına bağlı olarak verimlilik ve ses doğruluğu ile amfiden amfiye farklılık gösterir. Tüm tasarımlarda, her biri kendi başına küçük bir amper değerine sahip olan çıkış transistörleri, amfinin son noktada çıkışını sağlamak için güçlerini bir araya getirir.
Isı Verimliliği ve Yüksek Isılardan Kaçınmak
Amfiler her zaman tükettiklerinden daha az güç harcarlar. Bir amfinin verimliliği, çıkış olarak ilettiği güç miktarının elektrik sisteminden çektiğine bölünmesiyle elde edilen orandır. Hiçbir amfi %100 verimli değildir, ne tam olarak çektiği güç miktarını, ne de çektiği güçten daha fazlasını iletir. Çıkış terminallerine gitmeyen güç, ısıya dönüşerek boşa giden enerjidir. Çok fazla ısı, amfinin çıkış sinyalini ve dahili bileşenlerini tahrip edecektir.
Farklı amfi sınıfları, farklı miktarlarda ısı üretir. Aşağıdaki sınıf açıklamalarında bununla alakalı bilgiler edinebilirsiniz.
Amfi Sınıfları – Farklar Nelerdir?
Bir amfi tasarlamanın farklı yolları vardır ve ısı verimliliği önemlidir. Şimdi amfi tasarımının farklı sınıflarından bahsedelim.
Class A Amfi – Yüksek Ses Kalitesi ve Yüksek Isı
Class A amfinin çıkış transistörleri "Constant Bias" presibiyle çalışır, yani giriş sinyali olup olmaması fark etmeksizin devamlı olarak tam güçte çalışır. Sinyal olmadığında, transistörlerin gücü ısıya dönüşür. Bir sinyal olduğunda güç, hoparlör terminallerinden çıkar. Ayrıca, her Class A çıkış transistörü, sinyalin AC dalga formunun hem negatif voltajını hem de pozitif voltaj kısımlarını yükselterek iş yüküne katkıda bulunur ve daha fazla ısı üretir. Class A amfiler genellikle %25 verimlilik seviyesinde çalışır. Bu, güçlerinin %75'inin ısıya dönüştüğü anlamına gelir.
En Yüksek Ses Kaliteli Amfi Sınıfı
Tüm çıkış transistörleri her zaman aktif olduğundan, sinyal akışını etkileyen açma, kapatma, ısıtma veya soğutma döngüleri yoktur. Transistörler bu koşul altında en lineer şekilde, bozunmasız olarak çalışabilirler. Herhangi bir anahtarlama olmadığından, yüksek frekanslı parazit de yoktur. Saf Class A amfiler nadirdir, pahalıdır ve araç ses sisteminde asla kullanılmaz.
Class B Amfi – İki Transistörlü Tasarım
Class B amfiler, oradaki tek transistörü "Push-Pull" düzenlemesi olarak adlandırılan iki transistörle değiştirerek her bir çıkış aşamasının iş yükünü hafifletir. Bir transistör, sinyalin AC dalga formunun negatif voltaj kısımlarını güçlendirir, diğeri pozitif voltajı düzenler ve ardından ikisi birleşik bir çıkışta birleştirilir. Her transistör, açık olduğu sürenin yarısında kapalıdır.
Class B amfiler, Class A amfilerden %50 ya da daha fazla verimlidir, ancak iki transistör açılıp kapandıkça bozulma üretir. Çok kötü etkilere sahip olan "Crossover bozunması" sebebiyle herhangi bir üretici, saf Class B tasarımlı bir amfi sunmakta veya üretmekte zorlanmaktadır.
Class AB Amfiler – Daha Yüksek Doğruluk ve Verimlilik
Class AB bir amfideki Push-Pull çıkış transistörlerinin her biri, zamanın yarısından fazlasında açıktır ve aniden açılıp kapanmazlar. Bu amfide, sinyal düşük güçteyken ve her iki transistör üzerinden iletiliyorken Class A bir amfinin ve güç yüksek olduğunda bir Class B amfinin özelliklerini verir. Her amfi için, Class B tasarımın Crossover bozunmasını en aza indiren, her iki transistörün de akımı geçtiği süre olan optimum bir akım vardır.
En Yaygın Amfi Sınıfı: Class AB
Bu tasarım sonucunda ortaya çıkan Class AB amfiler, Class A amfilerden yaklaşık %60'a kadar çok daha yüksek verimliliğe ve Class B amfilere göre çok daha az bozulmaya sahiptir. Çoğu ev sinema sistemi ve stereo amfi Class AB amfiler içerir.
Yakın zamana kadar, yüksek kaliteli, tam aralıklı güçlendirme elde etmek için tek pratik seçenek bir AB amfi kullanmaktı, ancak şimdi aynı doğrulukta Class D amfiler üretilimeye başlandı. (Yine de, Class A ses doğruluğu açısından hala en iyi amfi türüdür.)
Class D Amfiler – Verimlilik Kralı
Class D amfiler benzersiz bir şekilde çalışır. Yerleşik devre, çok yüksek frekanslı (genellikle 100K Hz'nin üzerinde) DC akımı darbeleri oluşturur. Her darbenin genişliği daha sonra giriş sinyali tarafından değiştirilir - darbe ne kadar genişse, sinyal o kadar yüksek olur. Buna "darbe genişlik modülasyonu" veya PWM (Pulse Width Modulation) denir. Bu DC darbeleri, yüksek güç çıkışını oluşturan yükseltici çıkış transistörlerinden geçirilir. Analog sinyaller değil DC darbeleri aldıkları için, MOSFET olarak da adlandırılan transistörler ya tam güçte ya da güç yokken kapalıdır. Bu transistörleri çalıştırmanın en verimli yolu, bazı durumlarda %90'a kadar verimli olacak kadar bu şekildedir.
Class D’deki D Harfi “Dijital” Anlamına Gelmez
Transistörleri hızlı bir şekilde açıp kapatarak bir sinyal üretmek, sıfırları ve birleri kullanan dijital işlemeye benzese de, Class D amfiler dijital cihazlar değildir. Bazılarının dijital kontrol devreleri olabilir, ancak amfi devreleri kesinlikle analog olacaktır.
En İyi Değil Ama Çok İyi Ses Kalitesi
Sinyal güçlendirmeden sonra, bir Low-Pass Filter çıkış sinyalini düzeltir, böylece amfi güç darbeleri değil, sürekli bir analog güç çıkışı verir. Ayrıca, bu yüksek frekanslı DC darbeleri tarafından üretilen paraziti de ortadan kaldırır. Bu nedenle, çoğu müzik tutkunu, üretilen distorsiyonu filtreleme ihtiyacına atıfta bulunarak sistemlerinde Class D amfileri kullanmaz.
Class D Tercih Sebebi Oldu
Öte yandan, mükemmel ses kalitesinin o kadar önemli olmadığı profesyonel PA sistemlerinde ve araç ses uygulamalarında, Class D amfiler çok daha popüler hale geldi çünkü aynı miktar güce sahip olmalarıyla birlikte daha küçük, daha hafif ve aynı performansa sahip diğer amfi sınıflarından daha az sıcaklık üreterek çalışmaktalar. Bu faktörler, bir araca bir amfi takmanız veya konserler için yanınızda taşımanız gerektiğinde büyük avantajlar haline gelir.
Diğer Amfi Sınıfları
Amfi çıkışlarında kullanılan başka teknolojiler de vardır, bunlar genellikle Class G, Class H, Rockford Fosgate markasının Boosted Rail ve Alpine markasının Dynamic Peak Power gibi Class AB tasarımında yapılan geliştirmelerdir. Talep üzerine gücü daha verimli bir şekilde eklemek için genellikle amfinin kendi güç kaynağını çeşitli şekillerde manipüle ederler. Tüm bu teknolojilerin hibrit kombinasyonları, bugün üretilen birçok amfide bulunabilir.
Bu yazımızda sizlere amfiler, çeşitleri ve özellikleri hakkında bilgi vermeye çalıştık. Herhangi başka bir sorunuz, merak ettiğiniz herhangi başka bir şey için ise Müzik Üssü canlı destek üzerinden uzman satış elemanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.