Kulaklık Nasıl Temizlenir?
23 Şubat 2023Bazı kaliteli kulaklıklar için gerçekten oldukça fazla para harcamaya hazırız diyebiliriz. Ancak ne kadar para harcarsak harcayalım, bir veya iki yıl içinde ses kalitesinin düştüğünü veya sesin artık eskisi kadar net olmadığını görmek sinir bozucu olabilir. Müzik kulağı hiç gelişmemiş insanlar dahi kulaklığın ilk zamanki performansıyla, uzun süre kullanım sonrasındaki performansı arasındaki farkı anlayabilir. Satın al, kullan ve at neslinin bir parçası olarak, günümüzde ürünlerin ne kadar az kullanım ömrüne şahit olduktan sonra gidip aynı kulaklıktan bir tane daha almak çoğu zaman can sıkıcı olabiliyor. Peki ya bu işin gerçekten basit bir çözümü varsa? Kulaklığınız kirli olabilir mi?
Neden Kulaklıklarımızı Temizlemeliyiz?
Kulaklıklarınızı hemen çıkartın ve kulak yastıklarının içini veya kulaklıkların tellerini inceleyin. Spor salonundan sonra veya sabah koşusundan hemen sonra duş alır ve kıyafetlerimizi değiştiririz, aynı şeyi kulaklıklarımız için de söyleyebilir miyiz? Kulaklıklarınızı en son ne zaman temizlediğinizi hatırlıyor musunuz? Herhangi bir antrenmandan sonra mı yoksa…. hiç mi?
Kulaklıklarımızı neredeyse her zaman sağa sola atıyoruz, çantamıza, cebimize ve bu koyduğumuz yerlerdeki toz ve pisliklerle karşılaşmaya devam ediyorlar. Sonra da ihtiyacımız olduğu an çıkartıp, hiç tereddüt etmeden kulağımıza geri takıyoruz. Sadece bu saydığım sebepler bile sizin kulak enfeksiyonu kapma, kulak kiri tıkanması veya pahalı bir hastane masrafına sebep olabilir.
Bunları herhangi başka bir eşyamıza muhtemelen yapmazdık, peki bunu kulaklıklarımıza neden yapıyoruz? Kulaklıklarımız için biraz özen ve bakım biraz meşakkatli olabilir, ama bu hem paramızın karşılığını en iyi şekilde almamızı hem de kulak içi hijyenimizi korumamızı sağlar.
Başlangıç Olarak
Temizliğe başlarken ihtiyacımız olan şeyler hakkında konuşalım. İhtiyacımız olan tüm aletler evde kolayca bulabileceğiniz aletler olacak. Kulaklıklarımız nazik ve zarif bir şekilde temizlememiz gerekiyor ki sürücülerine zarar vermeyelim.
1. Küçük bir bez
2. El dezenfektanı
3. Sabun
4. Su
5. Çok amaçlı yapıştırıcı
Bu malzemeler ile temizleyebileceğiniz iki çeşit kulaklık var.
1. Kulak içi kulaklıklar
2. Kulak üstü kulaklıklar
Kulaklık Nasıl Temizlenir?
Sürücü Kısmını Temizleme
Sürücü kısmı, sesin üretildiği ve daha da önemlisi kulaklığın kulağa takılan kısmıdır.
1. Kulaklığın ızgaraları yani kulağınızın içine giren kısmı aşağı bakacak şekilde tutun. Kuru, yumuşak bir diş fırçası (çocuk diş fırçası olabilir) kullanarak, kiri veya tıkanmış kulak kirini çıkarmak için tel kısmını hafifçe fırçalayın. Birikintilerin bir kısmını temizlemeye yardımcı olması için kulak içi kulaklıkların tel olmayan tarafının tersi taraftan hafifçe vurun.
2. Bir ataç veya çok amaçlı yapıştırıcı kullanarak telin üzerinden geçin ve kalan kir ve tozu temizleyin. Yapıştırıcı, tüm istenmeyen maddeleri toplayacak ve teli tertemiz yapacaktır.
3. Küçük bir bezi alkol veya el dezenfektanı ile nemlendirdikten sonra kulaklığın tel kısımlarına ve kabloları varsa kablosunu silebilirsiniz.
UYARI! Dikkatli kullanın, cihazınıza zarar verebilecek kadar ıslatmayın, bez sadece nemli olsun.
Kulak Uçlarının Temizlenmesi
In Ear Monitor dediğimiz kulak içi monitör kulaklıklar, kulaklık kulağınıza en iyi oturması için çeşitli boylarda çıkarılabilir silikon kulak uçları ile gelir.
In Ear Monitor’lerinizde yalnızca silikon kulak uçları varsa bu fazladan iki adımı da uygulayın. Bu, köpük kulak uçları veya su geçirmez olmayan diğer kulak uçları için geçerli değildir.
1. Silikon kulak uçlarını çıkarın ve yaklaşık 5 dakika kadar hafif sabunlu, ılık bir suda bekletin.
2. Silikon kılıfları durulayın, iyice silin ve yeniden takmadan önce kağıt havlu üzerinde tamamen kurumasını bekleyin.
Kulak Üstü Kulaklıklar Nasıl Temizlenir?
Bu kulaklıklar, kolayca yırtılabilen deri veya köpük kulak yastıkları gibi daha hassas parçalara sahip olduğu için, temizlemek biraz daha zahmet ve dikkat gerektiriyor. Bu nedenle, kendizine yeni bir kulak yastığı sipariş etmek istemiyorsanız, yavaşça ilerleyin.
1. Kulak yastıklarını çıkarın ve kulaklığın dışını biraz sabun ve ılık suyla nemlendirilmiş bir bezle silin. Biraz kağıt havlu kullanarak kurulayın ve tamamen kurumaya bırakın.
2. Küçük bir bezi alkol veya el dezenfektanı ile nemlendirin ve kulak yastıklarının dışını nazikçe silin. Ardından kulak tıkacı, kulak pamuğu veya kulak çubuğunu, alkol veya el dezenfektanına batırın ve kulak yastıklarının köşe ve yarıklarını temizlemek için kullanın.
3. Kulak pedinin köpük olan kısmına biraz alkol veya el dezenfektanı sürün ve hem sağ hem de sol tarafı hafifçe ovalayarak silin. Bu hareket, kulak yastıklarında bulunan bakterileri öldürmeye yardımcı olacaktır. Hafif sert bir şekilde zampara gibi sürterseniz, orda bulunan kiri de çıkartmaya yardımcı olacaktır.
4. Kulak yastıklarını yeniden takmadan önce kağıt havluların üzerinde tamamen kurumaya bırakın.
Hepsi Bu Kadar!
İhtiyaç duyduğunuzda bu basit adımları tekrarlayın ve kulaklığınızın sesini sonsuza kadar iyi seviyelerde tutun.